Seksuel sundhed, seksualundervisning og køn

En måde at forebygge at børn og unge oplever seksuelle overgreb er at de får forståelse for egne grænser og til hvad seksuel sundhed er for dem. Det kan de få gennem en alderssvarende og normkritisk seksualundervisning i folkeskolen. Med dette kursus ønsker vi at bidrage til at seksualundervisningen i folkeskolen bliver inspirerende, normkritisk og at læreren får indsigt i og redskaber til at varetage seksualundervisningen. Kurset har til hensigt at give lærere i folkeskolen et godt afsæt til at støtte børn og unge i deres seksuelle udvikling og kønsidentitetsdannelse, samt bidrage til at de udvikler seksuel sundhed.

Mål

  • viden om hvad begreber som seksuel sundhed, seksuel udvikling, seksualitet, kønsidentitetsdannelse og rettigheder handler om.

  • forståelse for sammenhængen mellem lærerens forståelse for mangfoldigheden indenfor seksuelle orienteringer, og det at planlægge, gennemføre og evaluere seksualundervisning i folkeskolen.

  • erfaringer med at planlægge, gennemføre og evaluere seksualundervisning for elever på alle skolens trin.

  • indsigt i hvordan man som lærer kan håndtere mødet med elever som har været udsat for seksuelle krænkelser, herunder digitale krænkelser.

Målgruppe

Lærere i folkeskolen 

Indhold

Kurset giver en faglig viden om seksuel sundhed, seksualitet og kønsidentitetsdannelse, samt didaktiske principper for at gennemføre seksualundervisning. Der introduceres til fagbegreber, hvordan lærere skaber en kontrakt med eleverne samt hvad læreren skal være opmærksom på ved mistanke om, at en elev har været udsat for seksuelle overgreb. I kurset arbejdes der med planlægning af undervisning til egen målgruppe og hvordan forældrene kan inddrages i eller orienteres om seksualundervisningen. Der vil være mulighed for at arbejde trinvis, når der skal udarbejdes undervisningsmaterialer og planlægning af forældremøder eller forældreinformation.

Mellem de to kursusgange afvikles seksualundervisning, hvor der efterfølgende gives supervision i form af en didaktisk samtale mellem kursusdeltager og underviser fra Ilinniarfissuaq.

Krav til deltagerne

  • Nysgerrighed ift. emnet

  • Interesse for at undervise i seksualundervisningen i folkeskolen (i fagene personlig udvikling, idræt og biologi)

Om

2024-05
Dansk og grønlandsk eller med mulighed for tolkning til grønlandsk
Institut for Læring
Lisa Korneliussen og Kamilla Frimodt Madsen, Institut for læring
Lokalt
Efter aftale med skolen og undervisere fra Ilinniarfissuaq / Institut for Læring
Ansøgningsfrist: 1. marts, 2024
Minimum 5
I alt 5 dage à 8 timer: 3 dage à 8 timer i efteråret + 2 dage á 8 timer i foråret med mulighed for at afprøve egen seksualundervisning i mellemliggende periode. 1 time pr. kursusdeltager ● Vejledning i forhold til kursusdeltagernes egen seksualundervisning mellem kursets første og sidste del