Psykisk førstehjælp til skoler

Psykisk førstehjælp til håndtering af stress, sorg og traumereaktioner hos børn i skolealderen er tiltænkt at blive afholdt på en skole for skolens undervisere og ledelse. Kursets indhold kan hjælpe de voksne/professionelle til at blive opmærksomme på at reagere hensigtsmæssigt ved hjælp af psykisk førstehjælp og andre mentaliserringsinterventioner

Formål

At give undervisere og ledere viden om og forståelse for, hvad der kan ligge til grund for stress, sorg og traumereaktioner hos børn i skolealderen og hvordan disse kan håndteres.

Målgruppe

Én skole

Skolens undervisere og ledelse.

Krav til deltagerne

Da kurset afholdes på en skole, evt. med personale fra tilknyttede bygdeskoler, skal der vælges og prioriteres indhold i samarbejde mellem kursets undervisere og facilitatorer, ud fra nedenstående indholdsliste.

Indhold

Problemstilling:

Elever der har oplevet omsorgssvigt, dødsfald, seksuelle krænkelser, skilsmisse eller som i en periode af deres opvækst føler sig stressede, kan pludseligt reagere voldsomt og udadreagerende. Elevernes reaktioner kan også forstås som at de har mentaliseringssvigt.

Dette kan også gælde for børne der har en uopdaget diagnose som fx ADHD, eller en autismespektumforstyrrelse, de kan også pludseligt reagere voldsomt.

Hvordan kan personalet på skolen forstå denne adfærd og reagere hensigtsmæssigt i situationen ved hjælp af psykisk førstehjælp og andre mentaliseringsinterventioner?

Kurset vil give forskellige mulige svar på årsagen til ovenstående reaktioner og redskaber til at håndtere disse. Psykisk førstehjælp og mentaliseringsinterventioner har til formål at reetablere relationel sikkerhed mellem barnet og de professionelle voksne på skolen.

Kursets kan indeholde følgende indholdselementer:

  • Viden om hvad er omsorgssvigt, herunder seksuelle krænkelser, og ikke mindst betydningen af disse for barnets udvikling og mulige reaktioner på omsorgssvigt og seksuelle krænkelser.
  • Viden om sorg- og traumereaktioner i forbindelse med pludselige dødsfald, skilsmisse og andre livsomvæltende omstændigheder i familien og børns mulige reaktioner på disse.
  • Viden om mentaliseringsteori, herunder mentaliseringssvigt.

Uanset valg af ovenstående indhold, indgår drøftelser om hvilket samarbejde og beredskab skolen har med eksterne samarbejdspartnere og hvordan fungere dette samarbejde/beredskab? Og hvordan kan samarbejdet styrkes?

Kurset vil uanset vægtningen af ovenstående indhold også inddrage følgende redskaber:

Hvordan skal den voksne/professionelle reagere hensigtsmæssigt, når børn pludseligt reagere på ovenstående forhold? Dette belyses og trænes ved hjælp af følgende redskaber:

  • Konkret guideline til psykisk førstehjælp: Nærvær, omsorg og lytte samt den svære samtale
  • Mentaliseringsinterventioner
  • Eksempler på forebyggende aktiviteter/psykoeducation, hvor elever og underviseres mentaliseringsevne styrkes
  • Konflikthåndtering

Ovenstående redskaber har flere formål:

  1. Den akutte opståede traumereaktion/reaktion skal håndteres her og nu.
  2. Eleven vil forventelige vende tilbage til skolen igen, måske allerede næste dag og hvordan kan skoledagen så se ud?

Kursets struktur

På kurset vil der på kursets første del være oplæg om specifikke faglige temaer skolen har valgt i samarbejde med kursets undervisere/facilitatorer fra Ilinniarfissuaq. Desuden vil der blive introduceret en række konkrete redskaber, som skal trænes på kursets første del og anvendes mellem kursets første og anden del.

Det anbefales at skolen mødes 1-2 gange mellem de to kursusgange og evaluere og reflektere sammen. Kursets undervisere/facilitatorer kan deltage på zoom og/eller formulere spørgsmål til den fælles refleksion. Der udarbejdes skriftlige opsamlinger fra møderne, om succeser og fortsatte udfordringer på området, som kommunikeres til kursets undervisere/facilitatorer. Disse skriftlige opsamlinger vil bl.a. danne grundlag for kursets anden del.

Om

2024-03
dansk og grønlandsk
Undervisere / konsulent på Institut for Læring
lokalt på skolen
Tidspunkt aftales mellem kursusafholdere og skolen
Ansøgningsfrist: 1. marts 2024
Del 1: 3 dage i efteråret Del 2: 2-3 dage efter jul/forår